Úvod

Nízkopodlažné vozidlá Solaris Urbino 12 produkovala poľská spoločnosť Solaris Bus & Coach (pôvodne Neoplan Polska) od roku 1999 ako prvé autobusy pod značkou Solaris. Zo základnej 12-metrovej verzie s naftovým pohonom boli postupne odvodené aj iné dĺžkové varianty i vozidlá s alternatívnymi pohonmi. V priebehu výroby tohto typu bolo predstavených niekoľko modernizovaných verzií (generácií) modelového radu Urbino.

DPMŽ testoval v roku 2009 autobus Solaris Urbino 12 III. generácie s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG).

Prehľad vozidiel

Séria Typ Evidenčné čísla Rok výroby Sprevádzkovanie Vyraďovanie Počet
1. Solaris Urbino 12 CNG WR 9126C 2007 2009 2009 1
Spolu 2007   1

Technické parametre

Dĺžka 12000 mm
Šírka 2550 mm
Výška 3350 mm
Výška podlahy 320 mm (1. - 2. dvere)
340 mm (2. - 3. dvere)
Rázvor 5900 mm
Počet dverí 3

Fotografie

Opis

Samonosnú karosériu dvojnápravového autobusu zvarili z nehrdzavejúcich oceľových profilov, bočnice zvonka oplechovali oceľovým plechom. V pravej bočnici osadili troje dovnútra sa otvárajúce dvojdielne dvere. V interiéri osadili plastové sedadlá s textilným poťahom sedáku. Pre cestujúcich na invalidných vozíkoch umiestnili pri 2. dverách výklopnú nástupnú plošinu. Nástup do vozidla uľahčili aj naklonením vozidla v zastávke, tzv. kneelingom. Sklá osadili technológiou lepenia. Vodičovi umožnili lepší výhľad z vozidla znížením čelného skla v pravej časti. Vetranie interiéru zabezpečili výklopnými stropnými vetrákmi a posuvnými hornými časťami bočných okien. Motor umiestnili v zadnej časti vozidla, nádrž na stlačený zemný plyn umiestnili na strechu vozidla. Autobus vybavili jednou natáčacou nápravou a zadnou hnacou nápravou.

Prevádzka

Autobus tohto typu bolo možné stretnúť na linkách MHD Žilina na jeseň 2009.

Vyraďovanie a likvidácia

Vozidlo bolo po ukončení testovacej prevádzky navrátené dopravcovi Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Radomiu.

Katalóg vozidiel

WR 9126C

Legenda a štatistika

WR 9126Cvyradené vozidlo: 1 (100 %)

Komentáre

K tomuto materiálu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Pridať príspevok

Pridať odpoveď

Upraviť príspevok

Login
Heslo
K príspevku je možné pridať najviac 5 súborov vo formátoch JPG, PNG, GIF a PDF (max. 32 MB). Ku každému súboru je možné pripojiť bližší textový opis. Pridaním súborov súhlasíte s Podmienkami používania.