Nemecká študentka Leonie Müller už mala plné zuby sporov s majiteľom bytu a rozhodla sa pre radikálny krok. Zbalila svoje kufre a odmietla naďalej platiť nájomné za prenajatý byt v Stuttgarte. 

Namiesto toho si zriadila provizórne ubytovanie vo vlaku. „Všetko sa začalo, keď som sa pohádala s majiteľom bytu. Vtedy som si uvedomila, že tam nechcem žiť. A vlastne takto som nechcela žiť nikde,“ povedala podľa britského denníka Mirror.

Ešte na jar si preto kúpila ročnú permanentku Bahncard 100, ktorá jej umožňuje neobmedzene jazdiť nemeckými železnicami. Tvrdí, že ide o dobrodružstvo, ktoré chcela vyskúšať na rok.

Dôvodom sú úspory

Uveriť jej, že sa „cíti, akoby bola neustále na dovolenke, je asi trošku naivné“, ale dôvodom sú aj úspory, ktoré odhaduje na niekoľko stoviek eur. Spočítala si, že pri cene ročného lístka na vlak, ktorý stojí 4 090 eur, sú jej mesačné náklady 340 eur. 

Ide o sumu o niečo nižšiu než bol jej mesačný nájom. K nákladom k mesačnému nájomnému vo výške takmer 400 eur pritom musela často pripočítavať náklady na kúpu lístkov na vlak, aby mohla navštevovať svojich priateľov a rodinu. Ročne by tak mohla ušetriť najmenej 720 eur.  

K životu toho veľa nepotrebuje. Všetko, čo potrebuje, nosí v jednom batohu a cez rameno má prehodený notebook. Vo vlaku sa učí, relaxuje, počúva muziku, sleduje filmy a stíha s pripojením na wifi napísať aj všetky seminárky a úlohy do školy.

Jediným problémom je hygiena. Všetko od ranného čistenia zubov až po umývanie vlasov stíha údajne bez problémov aj na toaletách nemeckých vlakov. Ak by ste toto riešenie chceli vyskúšať na „weckách“ slovenských vlakov, riskujete v lepšom prípade čudné pohľady cestujúcich... a v tom horšom vám v miniumyvadielku nepotečia ani len voda.

Študentka Leonie Müller s permanentkou v ruke Zdroj: Facebook L. M.

Žiadna reklama

O mladej Nemke píšu zahraničné médiá po celom svete, preto sa stihla pochváliť, že sa vo vlakoch cíti ako ryba vo vode a permanentka jej umožňuje vidieť kus Nemecka a navštevovať priateľov.

Nie, nie je to žiadny reklamný slogan. Mladá Nemka nebudí dojem, že by chcela robiť reklamu pre Deutsche Bahn. Tvrdí, že chce ľudí inšpirovať cestovať a zároveň dodáva, že aj niektoré bláznivé nápady a zvyky ľudí môžu byť napokon úplne normálne. 

V osobnom živote sa Leonie darí o niečo viac, keďže jej priateľ má vlakovú princeznú takmer stále k dispozícií. Vzťah na diaľku už nie je tým, čo býval. Vzhľadom na to, že Nemka študuje v meste Tübingen a jej priateľ žije v Kolíne nad Rýnom, je pre ňu celkom výhodné byť neustále na ceste a pendlovať medzi školou, bytom u svojej matky a jej priateľom. „Normálne by sme mali vzťah na diaľku a videli sa len raz za čas, takto sa vídame, kedykoľvek chceme,“ povedala.

Samozrejme, študentka nie je celý čas len vo vagónoch. V niektorých rozhovoroch potvrdila, že týždenne vo vlaku precestuje približne 25 hodín a väčšinu času trávi v škole alebo u priateľov. Rovnako sa v noci neponeviera po železničných staniciach a vlakoch, ale je v teple domovov svojej rodiny alebo priateľa. Je tak na mieste otázka, či by vydržala, ak by sa rozhodla žiť vo vlaku počas roka oveľa intenzívnejšie.    

Leonie má za sebou zatiaľ len štyri mesiace, ale študentka masmediálnych štúdií evidentne zaujala. Svojich fanúšikov pravidelne dopuje krátkymi príspevkami na webstránke Wherever You Go There You Are. Po skončení svojho tripu sa chce definitívne presťahovať k priateľovi a o svojej ceste naprieč Nemeckom napísať knihu. 

Ako je to na Slovensku?

Ak sa vám nechce platiť nájomné v Bratislave okolo 300 až 350 eur (350 do 450 eur, opravené 26.8.2015 o 12:29) v jednoizbáku, tak vám naše železnice tiež ponúkajú alternatívu. Ide o traťové predplatné na týždeň, mesiac alebo dokonca rok. 

Hneď na začiatok je nutné povedať, že týždňová a mesačná permanentka nie je možná na celé územie Slovenska, ale len do 210 kilometrov. V prípade, že ste v Bratislave, odporúčame dvojhodinovú trať do Žiliny, ktorá je vo vzdialenosti 203 kilometrov a ide o najdlhšiu možnú trať na mesačný lístok. 

Na to potrebujete bezkontaktnú čípovú kartu za päť eur plus mesačné náklady na obojsmernej trase Bratislava - Žilina sú vo výške 187 eur na mesiac v prípade 2. triedy, v prípade prvej 248 eur. Problém je, že ak sa rozhodnete pre IC, musíte si priplatiť pri každej jazde miestenku, ktorá je vo výške 3,90 až 4,90 eura. 

Oveľa výhodnejšia je ročná, ktorú si zvolila u nemeckých železníc Leonie. U nás je rovnako možná po celom Slovensku v cene 850 eur v druhej triede alebo o 110 eur viac v prvej triede, čo sú v prepočte dva mesačné nájmy jednoizbáku v Bratislave. Problémom je, že aj v prípade ročného lístku je potrebná v prípade IC vlakov miestenka. 

Za zváženie stojí aj trasa do Viedne za mesačný poplatok 118 eur, ale tam nie je isté, či si vždy pohodlne sadnete. Navyše trasa je relatívne krátka, preto seminárku skôr napíšete na železničných staniciach ako vo vlaku.