Po ďalších desiatich minútach čakania konečne dorazí, samozrejme, preplnený. A nie jeden, ale tri naraz. Pre ľudí využívajúcich služby MHD pravidelne to nie je neznáma situácia. Prečo však vôbec nastáva?

Jednoduché vysvetlenie ponúka (veľmi) jednoduchá online hra Why Do Buses Bunch?, ktorú si všimol portál Citylab. V nej po okružnej linke premávajú dva autobusy.

Kliknutím na jeden z nich autobus na chvíľku zdržíte. V reálnom fungovaní MHD také situácie nastávajú napríklad pri asistencii vodiča ľuďom na vozíku či pri neohľaduplnom správaní šoférov ostatných áut.

A práve aj takéto krátke zdržania môžu byť zárodkom stavu, ktorý sa v angličtine nazýva ako bus bunching, do slovenčiny preložiteľný ako zhlukovanie autobusov.

„Zhlukovanie autobusov nastáva kvôli tomu, že ak autobus mešká, na ďalšej zastávke MHD bude viac ľudí, ako je plánované. Nástup a výstup extra pasažierov omešká autobus ešte viac, čím sa dostáva do začarovaného kruhu,“ vysvetľujú autori na svojom webe.

Ako ďalej upozorňuje Citylab, niektoré mestá vzali boj proti tomuto javu naozaj vážne. Napríklad dopravný podnik v Chicagu testuje systém za deväť miliónov dolárov. Vďaka sledovaniu aktuálnej polohy autobusov budú dispečeri schopní upozorniť ostatných šoférov, aby napríklad dlhšie stáli na zastávkach a medzi spojmi tak nevznikali príliš veľké medzery.

Stáva sa to aj v metre

V určitom ohľade s podobným problémom, ako je zhlukovanie autobusov, zápasia aj dispečeri liniek metra. V situácii, keď sa jedna súprava neprimerane zdrží v jednej stanici, automaticky zdrží aj všetky ostatné za ňou.

Spoločnosť Metropolitan Transportation Authority (MTA) prevádzkuje hromadnú dopravu v americkom New Yorku. Ako si všimol portál Quartz, MTA nedávno publikovala krátke video v štýle 8-bitovej videohry vysvetľujúce, ako k takýmto situáciám dochádza a ako sa dajú riešiť.

Vlaky pred súpravou, ktorá sa zdržala, podľa tohto systému nepokračujú klasicky podľa plánu. Namiesto toho na staniciach zostávajú o chvíľku dlhšie, vďaka čomu medzi spojmi nevzniká až tak veľká medzera. Rovnakým spôsobom sa dá vyriešiť aj problém so zhlukovaním autobusov.