Ľubomír Hudačko Správy

Dopravný podnik už ich uviedol do prevádzky: Na ktorých sídliskách budú jazdiť nové autobusy?

Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov sa rozrástol o tri nové nízkopodlažné autobusy. Do prevádzky ich v rámci Dňa otvorených dverí v areáli DPMP uviedla primátorka Andrea Turčanová a riaditeľ DPMP Peter Janus. Už je jasné, ktoré sídliská budú obsluhovať.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik už ich uviedol do prevádzky: Na ktorých sídliskách budú jazdiť nové autobusy?
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o dva dvojnápravové trojdverové 12-metrové autobusy SOLARIS URBINO 12 a jeden kĺbový trojnápravový 18-metrový autobus SOLARIS URBINO 18 zo štyrmi dvojkrídlovými dverami.

Majú klímu, čo prinesie vyšší štandard

„Tieto autobusy budú nasadené na bežných linkách, ktoré prevádzkujeme. Kĺbový na sídliskových linkách, na sídlisku Šváby, respektíve sídlisku Sekčov, a krátke autobusy tam, kde jazdia naše 12-metrové autobusy. Pevne verím, že aj splnením normy EURO 6 prispejeme k zlepšeniu životného prostredia. To, že majú navyše aj klímu, prinesie vyšší štandard pri cestovaní mestskou hromadnou dopravou,“ povedal Janus.

Cena jedného krátkeho autobusu je približne 190 000 eur a 18-metrového kĺbového autobusu takmer 280 000 eur. DPMP ich nakupoval v rámci rámcovej zmluvy uzatvorenej na päť rokov na nákup 25 autobusov. Momentálne má z tejto zmluvy vo vozovom parku už desať autobusov.

Bude vedieť presmerovať vozidlo pri zápche

Každý z troch nových autobusov je vybavený palubným počítačom SRG 6000. Ten získava informácie o prevádzke vozidla, prostredníctvom GPS určí jeho polohu a dokonca je schopný zhromaždiť informácie potrebné na vyhodnotenie výkonu vodiča, servisného pracovníka až po následné vyčíslenie mzdy.

Momentálne sa v DPMP tiež realizuje projekt, v rámci ktorého všetky vozidlá prešovskej MHD budú vybavené palubným počítačom SRG 6000 a prostredníctvom komunikačného modulu a dátovej karty budú on-line prenášané všetky dáta na dispečerské pracovisko. Podľa riaditeľa dispečer bude mať tak k dispozícii údaje o polohe každého vozidla, technických parametroch jeho motora, dopravnej i bezpečnostnej situácii v meste. Bude vedieť v ľubovoľnom čase presmerovať vozidlo pri dopravnej zápche, nehode, prípadne poruche vozidla.

Podľa Janusa sa spoločnosť v najbližšom čase chystá predložiť na rokovaní mestského zastupiteľstva návrh na odsúhlasenie nákupu ďalších piatich nových autobusov. Primátorka Andrea Turčanová verí vo vôľu zastupiteľstva zapojiť sa aj do ďalších projektov v rámci eurofondov. Mesto by tak mohlo získať zdroje na zakúpenie nových trolejbusov, ktoré sú finančne náročnejšie ako autobusy, a v budúcnosti snáď aj elektrobusov. DPMP má vo vozovom parku 60 autobusov a 45 trolejbusov.

foto: fb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM