Vlak Leo Express doteraz zastavoval na slovenskej strane v Čadci, Žiline, vo Vrútkach, v Ružomberku, v Liptovskom Mikuláši, v Poprade, v Spišskej Novej Vsi, Kysaku a v Košiciach. Pred letnou sezónou sa však firma rozhodla, že k Popradu pridá aj ďalšiu podtatranskú lokalitu - Štrbu.

„Zavedením zastávky v Štrbe podporujeme nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu a chceme tak do Vysokých Tatier prilákať nových turistov tak z Česka ako aj z Poľska a Slovenska. Doteraz sme v Tatrách zastavovali len v stanici Poprad - Tatry. Tá však patrí medzi naše najvyťaženejšie a najúspešnejšie,“ informovala o príčinách pridania stanice hovorkyňa Leo Express Petra Valentová.

Dostať viac zahraničných turistov do Tatier by pomohlo aj slovenskému cestovnému ruchu. Vlani sa totiž prvýkrát za päť rokov ich počet znížil. Okrem toho, že ubudlo ruských a ukrajinských turistov, znížil sa práve aj počet českých dovolenkárov.

Česi dlhodobo tvoria najpočetnejšiu skupinu návštevníkov zo zahraničia. V minulom roku sa ich v tunajších zariadeniach ubytovalo podľa údajov štatistického úradu takmer 437-tisíc, čo predstavovalo medziročný úbytok o vyše jedenásť percent.

Vlak českého dopravcu začne v Štrbe zastavovať od 14. júna s odchodom na trase do Košíc o 21:04 a na ceste do Prahy o 0:37.

Je však otázne, či sú práve takéto večerné, respektíve nočné časy atraktívne práve pre turistov, najmä ak napríklad cestujú s deťmi. Do hotelov by sa dostali až neskoro večer, v prípade ubytovania priamo v niektorej z podtatranských obcí by mali ešte aj problémy s nadväznosťou ďalších spojov. Posledná zubačka na Štrbské Pleso odchádza zo Štrby o 20:21 a najbližšia ide až ráno po piatej.

Spojenie tak môže vyhovovať viac cestujúcim, ktorí smerujú do Prahy. Leo Express jazdí do Košíc s odchodom z Prahy poobede a do Košíc prichádza okolo polnoci, naspäť do Prahy sa vracia ráno.

Spoločnosť aj pri vstupe na Slovensko informovala, že nočným odchodom z Košíc chcela cestujúcim ponúknuť pohodlnejšiu a rýchlejšiu alternatívu k nočným autobusovým spojom do českej metropoly.