HB Reavis pôvodne plánoval presunúť prevádzku medzimestských a medzinárodných autobusových liniek na druhú stranu ulice Mlynské Nivy už v lete. Pre zdržanie pri povoľovaní termín posunul na druhú polovicu septembra. Počas štvrtkovej prehliadky dočasnej stanice pre novinárov ohlásil nový termín. Ihneď po presťahovaní sa začne búrať stará stanica, na čo už má HB Reavis platné povolenia. Nová Stanica Nivy má byť otvorená o tri roky – na jeseň 2020.

„Súčasná autobusová stanica bude do náhradných priestorov presťahovaná v nočných hodinách a cez víkend, aby bol minimalizovaný dosah na cestujúcich, verejnosť či zamestnancov súčasnej autobusovej stanice. Ak prebehne kolaudačné konanie plynulo vo všetkých fázach, náhradnú stanicu uvedieme do prevádzky už 1. októbra,“ hovorí Jakub Gossányi, šéf developmentu HB Reavis Slovakia.

Prvý autobus, ktorý by mali z dočasnej stanice vypraviť, má byť spoj do Viedne o štvrtej ráno z nástupiska číslo 1, dopĺňa Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines. Presun do dočasnej stanice podľa nej nijako neobmedzí počet spojov ani nezmení ich časy. „Zmenia sa iba čísla nástupísk,“ zdôrazňuje. Cestujúcim však uľahčia orientáciu informačné obrazovky v budove aj na každom nástupisku.

Súčasnou stanicou denne prejde priemerne 20-tisíc ľudí a vypraví 760 autobusových spojov, s tým, že ich počet sa v jednotlivých dňoch líši. Na dočasnej stanici bude rovnako ako na starej 34 nástupísk. „Bude tu však iná organizácia dopravy. Už dnes máme časy odchodov a nové čísla nástupísk zverejnené na našej webstránke,“ dodáva E. Vozárová.

„Priestory náhradnej stanice kvalitou a službami už dnes predznamenávajú to, na čo sa vo väčšom rozsahu môžu cestujúci tešiť na Stanici Nivy, ktorá prinesie medzinárodný autobusový terminál svetového štandardu,“ avizuje J. Gossányi.

HB Reavis posúva otvorenie dočasnej autobusovej stanice na 1. októbra

Dočasná autobusová stanica - čakáreň Zdroj: TREND Reality

V dočasnej stanici bude rovnaký počet pokladní, informácie o spojoch, oddychová zóna, priestor na odkladanie batožiny, cyklostojany, bezplatné toalety s prebaľovacím pultom, miesta na dobitie telefónov či verejná wi-fi.

Ľudia budú môcť na stanicu prísť autom z Košickej cez Chalúpkovu ulicu. Budú tu pripravené stojiská na krátkodobé parkovanie Kiss & Ride, teda na vyloženie cestujúceho. Zachované zostane parkovanie pre cestujúcich do Viedne a na Schwechat, takisto vyhradené parkovisko na dlhodobejšie parkovanie. „Máme tu parkovisko pre zazmluvnenú taxislužbu, ktorá bude mať ako jediná vstup priamo do stanice a bude garantovať kvalitu služieb, aby nedochádzalo k nemilým turistickým skúsenostiam,“ opisuje J. Gossányi.

HB Reavis posúva otvorenie dočasnej autobusovej stanice na 1. októbra

Dočasná autobusová stanica - pokladne Zdroj: TREND Reality

Dočasná stanica bude mať dva vjazdy pre autobusy. Od Záhoria budú prichádzať po Karadžičovej , odbočia na Mlynské nivy a za Twin City vojdú do stanice. Od Pezinka, Senca a z juhu zostane príjazd po Prievozskej, z ktorej odbočia naľavo na Košickú a príjazd je cez Chalupkovu. Stanica je pripravená aj na plánované uzavretie Mlynských nív. „Máme dva varianty prevádzky, obidva sú preskúmané čo sa týka kapacity, obslužnosti a podobne,“ vysvetľuje J. Gossányi.

Budova, v ktorej už sídli internetový obchod Alza, ponúkne aj potraviny Malina, reštauráciu Bongiorno, kaviareň Rous, pekáreň Starý mlyn, viaceré stánky s rýchlym občerstvením ako Take Away Station, Fuud, stánok so sušeným ovocím Nuti, ale aj kľúčovú službu, servis mobilných telefónov a tabletov či novinový stánok. Mapu dočasnej stanice a možností príchodu k nej, odchody spojov a čísla nástupísk zverejnil Slovak Lines na svojej stránke.

HB Reavis posúva otvorenie dočasnej autobusovej stanice na 1. októbra

Dočasná autobusová stanica - dokončovanie nástupísk Zdroj: TREND Reality

HB Reavis investoval do vybudovania dočasnej stanice 6,5 milióna eur. Dokončiť zostáva už len prekrytie nástupísk plachtami. Po otvorení novej Stanice Nivy pripravuje na tomto mieste novú výstavbu parkovacieho domu s konečnou zastávkou lanovky a kancelárskych budov. J. Gossányi označil projekty, ktoré chce predstaviť do konca tohto roka, za „officový masterpiece“ HB Reavisu v Bratislave.

Použitý betón z dočasnej stanice developer zrecykluje na ďalšiu výstavbu a prístrešky využije na inom mieste, prebiehajú o tom už rokovania s niektorými krajskými mestami.

Čo zostane zo starej stanice

HB Reavis posúva otvorenie dočasnej autobusovej stanice na 1. októbra

Autobusová stanica Mlynské Nivy Zdroj: Matej Kalina / NMH

Starú budovu Autobusovej stanice Mlynské nivy postavenú v rokoch 1975 až 1983 čakajú posledné dni, možno týždne prevádzky. Všetkým nájomcom končia zmluvy k 1. októbru. Hneď po otvorení dočasnej stanice začne HB Reavis s vypratávaním interiérov, demontážou prvkov a následne búraním spevnených plôch a budovy. „Oslovilo nás veľa múzeí aj zberateľov, či si môžu odniesť niečo zo starej stanice,“ hovorí Jakub Gossányi, šéf developmentu HB Reavis Slovakia. Napríklad Ikarus, ktorý slúži ako kaviareň, bude použitý na náhradné diely do Múzea dopravy. Socha s logom ČSAD spred hlavného vchodu stanice sa už tento víkend premiestni do areálu Kreatívneho centra komunity z bývalej Cvernovky na Račianskej ulici, kde bude dočasne umiestnená. HB Reavis verí, že skončí v Múzeu dizajnu, ako si to želal jej autor, akademický sochár Juraj Meliš, ktorý zomrel vlani v novembri.